Пятница, 26.04.2024, 12:45
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 156
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Друзі сайту
Головна » 2019 » Ноябрь » 22 » А над світом українська вишивка цвіте
09:56
А над світом українська вишивка цвіте

  Людина i праця, людина i пiсня, людина i витвiр мистецтва – це все вiчне, безсмертне, щось своєрiдне i глибоко вражаюче. Наш український народ працьовитий, щедрий на таланти, здiбний, обдарований. Якщо працювати – то до сьомого поту, якщо спiвати – то дзвiнко, розложисто, якщо творити щось – то неповторно, захоплююче.

  Народне прислів'я каже: "Без верби і калини нема України". До сказаного слід додати: "І без вишивки". Тому що вишиваний рушник і вишита сорочка давно стали українськими народними символами оберегами.

  Нас, українців, по вишивках і чарівних рушниках-оберегах упізнають в усьому світі. Українська жінка і сорочку синові вишиє на щастя, і рушника на долю. Тому рушник і став синам та донькам оберегом, бо це – сама материнська любов і щира молитва, що оберігають її дітей від біди в далеких дорогах.

Перегортаю білі рушники,

Що хліб вкривали і дитя в колисці,
Що старостів чекали на святки,
Розшиті маками, заквітчані, барвисті.

Благословенна будь на всі віки,
Найперша жінка, що нашила квіти.
Душа мого народу – рушники,
Барвінками і мальвами зігріта.

 

Одному з видів українського народного мистецтва, вишивці, було присвячене  свято-зустріч із народними майстринями “А над світом українська вишивка цвіте” в рамках районного семінару вчителів рідної мови та літератури.

У святково оформленому актовому залі гімназії було розміщено виставку робіт Онищенко Валентини Альбертівни, Терещенко Валентини Федорівни та Євченко Мотрони Петрівни.

Картини, вишиванки, барвисті рушники…  Яскраві, різнопланові, вони осяяли все небесним світлом, створили атмосферу радості й захоплення красою творіння рук людських. Діти зацікавлено слухали  розповіді майстринь про те, як народжуються вишиванки,що символізують кольори та орнаменти.

Ведучі свята, Кузнєцова Діана та Швиденко Вікторія, розповіли про історію української вишивки. традиції та обряди, повязані з нею, прозвучали вірші, пісні у виконанні Туз Емілії, Комашинської Анастасії, Новікової Надії та Кузнєцової Діани.

Наше завдання – не розгубити мистецтво вишивання, не забути власної національної культури та передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

 

Дух народу в колір заплете,

Проросте і піснею, і цвітом.

А над світом, гляньте, а над світом

Українська вишивка цвіте!

Переглядів: 385 | Додав: Alex | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz